Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Πως επιλέγω μπαταρία αυτοκινήτου;

Η κατασκευή του αυτοκινήτου  αποτέλεσε κοσμοϊστορικό γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα της παγκόσμιας τεχνολογίας και οδήγησε στη βιομηχανική επανάσταση, το αυτοκίνητο δε αρχικά χαρακτηρίστηκε είδος πολυτελείας.
Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, ιδίως δε στις μέρες μας, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Το αυτοκίνητο είναι αναγκαίο αγαθό, αυτονόητο στις περισσότερες οικογένειες, ξεφεύγοντας δραματικά από το ρόλο του απλού μέσου εξυπηρέτησης.
Κατά συνέπεια, ένα από τα φλέγοντα ζητήματα στη συντήρηση του αυτοκινήτου είναι η επιλογή μπαταρίας.
Πριν καταλήξουμε στη σωστή επιλογή που θα μας εξασφαλίσει την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας και τη μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, θα πρέπει να κάνουμε μια πρώτη διερεύνηση των προδιαγραφών του οχήματός μας, για να ξέρουμε τις απαιτήσεις και τις ειδικότερες ανάγκες του.
Βασικός σύμβουλός μας στην περίπτωση αυτή, είναι το βιβλίο του αυτοκινήτου, στο οποίο καταγράφονται όλα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, θα πρέπει να ελέγξουμε τον κατασκευαστή του οχήματος, τον ακριβή κυβισμό του, καθώς και ενδεχόμενες εξειδικευμένες λειτουργίες που ίσως διαθέτει το όχημα και απαιτούν πιο ενισχυμένη μπαταρία, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ισχύς εκκίνησης και επαναφόρτισης, αλλά και μεγαλύτερη αντοχή.
Πέρα, όμως, από τα τυπικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να γίνει έλεγχος και στο ίδιο το όχημα, προκειμένου να διαπιστώσουμε την ακριβή θέση της μπαταρίας, εάν δηλαδή βρίσκεται στο μπροστινό ή οπίσθιο τμήμα του αυτοκινήτου, αλλά και το μέγεθός της, δεδομένου ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν μπαταρίες αυτοκινήτων, διαφορετικών διαστάσεων και τύπων, ανάλογα με τις προδιαγραφές του οχήματος για το οποίο προορίζονται.
Τέλος, το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι η θέση στων πόλων, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή του σωστού προϊόντος. 

Μπαταρία αυτοκινητου θετικός πόλος δεξιάΜπαταρία αυτοκινητου θετικός πόλος αριστερά


Σε μερικές περιπτώσεις, το χαρακτηριστικό αυτό ίσως είναι κάπως δεσμευτικό και περιορίζει την ευρεία γκάμα προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά και πάλι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει φόβος να μην βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα αυτοκίνητα ανάλογα με το έτος κατασκευής τους διαχωρίζονται σε οχήματα παλαιάς και νέας τεχνολογίας κι αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή της σωστής μπαταρίας.
Συγκεκριμένα, τα αυτοκίνητα με έτος κατασκευής 2002-2003 κατατάσσονται στην πρώτη κατηγορία, ενώ τα μεταγενέστερα στη δεύτερη. Κι αυτός όμως ο διαχωρισμός δεν είναι ο μόνος, καθώς εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και αν το όχημα διαθέτει εξειδικευμένες λειτουργίες και δυνατότητες ή όχι (π.χ. σύστημα start up κλπ.).
Τέλος, έρχεται η ώρα για κάποια πιο εξειδικευμένα μηχανικά ζητήματα που θα ήταν προτιμότερο να αναθέσουμε στα χέρια και στις γνώσεις κάποιου ειδικού, προκειμένου να αποφύγουμε λάθη που θα κοστίσουν στην τσέπη μας, αλλά ίσως προκαλέσουν βλάβη στο προϊόν αλλά και στο ίδιο το αυτοκίνητο.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διαπιστωθεί το CCA ( Cold Cranking Amps = τιμή ρεύματος ψυχρής εκκίνησης) και το RC (Reserve Capacity Rating = ονομαστική χωρητικότητα), αλλά και η γενική χωρητικότητα της μπαταρίας  αυτοκινήτου με μονάδα μέτρησης τα Ampere.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά αν δεν διαθέτουμε οι ίδιοι εξειδικευμένες γνώσεις, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε ειδικούς του χώρου, ακόμη καλύτερα δε αν είναι άτομα της εμπιστοσύνης μας! Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές μάρκες από μπαταρίες αυτοκινήτων  αλλά και κακόβουλα προϊόντα που φαινομενικά παρέχουν τις ίδιες δυνατότητες με πολύ χαμηλότερο κόστος, τα διαψεύδει όμως το τελικό αποτέλεσμα που συνήθως είναι απογοητευτικό.
 
Άλλωστε, η ευρωπαϊκή αγορά έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα στον τομέα της μπαταρίας αυτοκινήτου με πολύ σημαντικές αποδόσεις, από τη στιγμή δε που οι εταιρίες κατασκευής πληρούν το ISO και έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.
Ωστόσο, η Κίνα και η Κορέα είναι επίσης «δυνατές» στο χώρο της μπαταρίας.
Η τελική επιλογή είναι στα χέρια σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου